Op avontuur in Oudewater

Lidmaatschap

Als je lid wilt worden van de Jorisgroep dan is er de mogelijkheid om eerst drie keer te komen kijken. Je doet dan mee aan alle activiteiten en maakt voor het eerst kennis met ‘Scouting’ en de groep. Mocht je het na drie weken toch niets vinden, ben je nergens toe verplicht. Vind je het wel leuk, dan word je automatisch lid en kun je iedere week komen. Als je een paar maanden lid bent word je geïnstalleerd en mag je je Scoutfit dragen. Op dat moment hoor je er echt bij! Op deze pagina lees je alles over het lidmaatschap, contributie, inschrijving en uitschrijving.

KIES JE SPELTAK

De Jorisgroep kent verschillende speltakken waarin de kinderen en jeugd actief zijn. Iedere speltak kent een eigen leeftijdsgroep. Meer weten over de speltakken? Of wil je weten in welke speltak jij komt als je lid wordt van de Jorisgroep? Klik dan hier!

DIT OMVAT HET LIDMAATSCHAP

Als je lid bent van de Jorisgroep doe je iedere week mee met de leukste en uitdagendste activiteiten tijdens de opkomsten van jouw leeftijdsgroep (speltak). Naast de opkomsten zijn er een aantal bijzondere activiteiten, bijvoorbeeld georganiseerd door de Scoutingregio. Jaarlijks zijn er (afhankelijk van je leeftijd) een aantal overnachtingen, weekendkampen en het zomerkamp. Op het moment dat je lid bent van de Jorisgroep, ben je automatisch lid van Scouting Nederland. Dit lidmaatschap omvat voor iedere scout in Nederland het zelfde. Zo ontvang je een keer per jaar het Scouting Magazine, kun je kamperen op de Scoutingkampeerterreinen in hele land, ben je verzekerd en nog veel meer.

INSTALLEREN

Na een aantal weken op avontuur is het tijd dat je echt wordt verbonden aan de groep. Van oudsher kent Scouting de traditie een nieuw lid van een speltak te installeren. Dit installeren vindt een keer per seizoen plaats en is niet alleen voor de nieuwe leden van de Jorisgroep maar ook voor nieuwe leden van een speltak. Je wordt dus geïnstalleerd als je bent overgevlogen naar een oudere speltak en als je voor het eerst bij Scouting bent.

Bij de installatie moet de scout een belofte doen, zoals de traditie dat voorschrijft. De scout belooft dan zijn best te gaan doen voor de groep, iedereen te helpen en plezier te hebben in het Scoutingspel. Als de belofte is uitgesproken krijg je dan eindelijk je insignes voor op je Scoutfit en ten slotte wordt de groepsdas omgedaan. Vanaf de installatie hoor je echt bij de groep!

Vanaf het moment dat je lid bent geworden bij de Jorisgroep draag je de Scoutfitblouse. Tegelijkertijd schaf je ook een groepsdas aan, die je vanaf het moment van installeren mag dragen.

Scoutfit

De Scoutfit laat zien dat je bij Scouting hoort en neemt de ongelijkheid tussen de leden onderling weg. De kleur blouse geeft aan bij welke speltak je zit. Als je nog niet bent geïnstalleerd, mag je alleen de blouse dragen, zonder insignes en groene das met dasring. Als je geïnstalleerd bent moet je je complete Scoutfit dragen. Alle onderdelen van de Scoutfit zijn verkrijgbaar bij de ScoutShop.

 • Bevers: rode blouse, groene das en dasring
 • Welpen: groene blouse, groene das en dasring
 • Scouts: beige blouse, groene das en dasring
 • Explorers: brique blouse, groene das en dasring
 • Stam: Jorisgroep t-shirt en/of trui
 • Plusstam: Jorisgroep t-shirt en/of trui

 

Bij de Scoutfit hoort ook een blauwe (spijker)broek. De groene das geeft aan dat je bij Scouting Jorisgroep Oudewater hoort. Op de Scoutfitblouse hoort ook een aantal insignes.

 • Installatieteken: Zit op je linkerborstzak en laat zien dat je bij Scouting Nederland hoort.
 • Speltakteken: Zit op je rechterborstzak en laat zien bij welke speltak je zit.
 • Naambandje Jorisgroep: Zit op je rechterschouder en laat zien dat lid bent van de Jorisgroep.
 • Eventueel een lintje van je speltak: Hangt aan je linkerschouder en laat zien bij welk subgroepje je zit.
 • Eventueel vaardigheidsinsignes: Zitten op je linkermouw. Deze kan je verdienen bij bepaalde activiteiten.

Contributie en kampgeld

De contributie bij de Jorisgroep bedraagt 124 euro per jaar (2024) en wordt per kwartaal op basis van een automatische incasso afgeschreven. Niet inbegrepen bij de contributie zijn de kampen; hiervoor betaal je alleen als je mee gaat. Het kampgeld bedraagt 137 euro voor het zomerkamp (2024) en 34,50 euro voor een weekendkamp. Een overnachting bij clubgebouw De Draak (bevers/welpen) is inbegrepen in de reguliere contributie. 

Ouderinzet

Om de contributie betaalbaar te houden voor iedereen hebben we binnen de Jorisgroep een speciale regeling waarbij ouders/verzorgers zich maximaal 6 uurtjes per jaar vrijwillig inzetten: 1 tot 2 avonden schoonmaken en 1 tot 2 ochtenden oud papier ophalen/klussen. Hiermee zorgen we er enerzijds voor dat leiding zich kan focussen op het organiseren van gave activiteiten en kampen en anderzijds dat er flink wat geld binnenkomt, waardoor de contributie niet hoeft te worden verhoogd. Ouders die ons niet kunnen helpen betalen meer contributie. Lees hier meer over de inzet van ouders.

Contributieregelingen

Heb je door omstandigheden moeite met het betalen van het contributiebedrag, het kampgeld of bijvoorbeeld je Scoutfit? Neem dan contact op met onze penningmeester. Samen kijken we naar de verschillende mogelijkheden binnen de vereniging en/of gemeente Oudewater, zodat je toch lid kunt worden of blijven!

Na het invullen van het lidmaatschapsformulier ontvang je van de ledenadministratie een bevestiging. Je kan dan eerst drie keer vrijblijvend komen kijken en meedoen. De speltak waar je wilt komen kijken spreekt met je af wanneer dat kan. Mocht je het na drie weken toch niets vinden, ben je nergens toe verplicht. Vind je het wel leuk, dan word je automatisch lid en kun je iedere week komen. Op dat moment ontvang je van ons een informatieboekje, een welkomstbrief en een contributiemachtiging. In het informatieboekje lees je alles over onze vereniging, wat je precies nodig hebt aan kleding, hoe het werkt met de contributie, enzovoorts. 

Voor sommige speltakken is er een wachtlijst. Ondanks een wachtlijst kun je altijd drie keer vrijblijvend komen kijken. Zodra er een plekje vrij is bij de speltak, nemen we contact met je op.

Wil je lid worden van de bevers? Dan raden we je aan al voordat je 4,5 bent in te schrijven. Er is dan zeker plek als je 4,5 jaar oud bent en dan nemen we contact met je op om te komen kijken.

Wil je je lidmaatschap opzeggen? Wat jammer! Opzeggen kan alleen (digitaal) schriftelijk via het speciale uitschrijfformulier op deze website. 

Een opzegging geschiedt per kwartaal. Dat betekent dat je bij het beëindigen van het lidmaatschap moet opzeggen voor het einde van het kwartaal. In het kwartaal dat je het lidmaatschap opzegt ben je nog welkom bij de opkomsten en betaal je nog contributie. Met ingang van het eerstvolgende kwartaal stopt het lidmaatschap. 

Klik hier voor het uitschrijfformulier om je lidmaatschap op te zeggen