Scouting Jorisgroep oudewater

Over ons

Scouting in Oudewater is een begrip! Wekelijks gaan meer dan 200 kinderen en jongeren tussen de 5 en 23 jaar op avontuur bij een van de grootste jeugdclubs in de stad. Scouting Jorisgroep Oudewater biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. 

LAAT JE UITDAGEN!

Al sinds 1945 is er Scouting in Oudewater. Sinds 1984 bestaat de Jorisgroep. Bij Scouting staat de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal en Scouting staat open voor iedereen. We bieden de jeugdleden uitdagende programma’s die passen bij hun leeftijd en niveau.

Dit Scoutingspel sluit aan bij de spelvisie van Scouting en is samen te vatten in het woord ‘SCOUTS’. 

LIDMAATSCHAP

Scouting doe je samen. Daarom is verbonden zijn aan de groep van belang. Deze binding is terug te vinden in het lidmaatschap, het dragen van de Scoutfit, de Scoutingwet bij het installeren en de wekelijkse ‘opkomsten’. 

ONZE SPELVISIE

SAMEN

CODE

OUTDOOR

UITDAGING

TEAM

SPEL

Samen SPANNENDE AVONTUREN beleven!

Om de spelvisie te vertalen naar een uitdagend, afwisselend en gevarieer programma wordt er gewerkt met acht activiteitengbieden: Uitdagende Scoutingtechnieken, Expressie, Sport & Spel, Buitenleven, Identiteit, Internationaal, Samenleving, Veilig & Gezond.

Elk activiteitengebied bestaat uit een verzameling van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen. Voor iedere speltak zijn de activiteitengebieden gelijk, maar wordt het spelaanbod afgestemd op de desbetreffende leeftijdsgroep. 

DE ORGANISATIE

Een Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, ook wel speltakken genoemd. Zo kent de Jorisgroep bevers, welpen, scouts, explorers, stam en de plusstam. De leiding van iedere speltak is zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de organisatie van de activiteiten. De leiding vormt samen de groepsraad, geleid door een groepsbestuur. Deze groepsraad draagt zorg voor de zaken die specifiek betrekking hebben op het draaien van de speltakken en de organisatie van grotere (gezamenlijke) activiteiten. Daarnaast heeft de groep nog een beheerstichting, die zorgdraagt voor het beheer van clubgebouw en de materialen. Scouting Jorisgroep Oudewater behoort samen met zo’n 40 andere Scoutinggroepen tot Scouting Regio Drie Rivieren Utrecht. De leiding volgt hier trainingen en regelmatig zijn er gave activiteiten met alle scouts uit de buurt. Alle regio’s samen vormen  Scouting Nederland. Op de contactpagina vind je de contactgegevens van de besturen.

De besturen

Het groepsbestuur is onder andere verantwoordelijk voor het draaien van de speltakken, de organisatie van grote activiteiten en de dagelijkse gang van zaken. Het groepsbestuur bestaat uit:

Lars Vermeij (voorzitter), Sanne Kastelein (penningmeester), Michelle Burger-Stalvord (secretaris), Dennis Bode, Robert van Jaarsveld, Anouk van Zuilen en Dieter Bode.

De beheerstichting is onder andere verantwoordelijk voor het financiële beleid, het beheer van materiaal en onderhoud van De Draak & ‘t Hok. Het bestuur van de beheersstichting bestaat uit:

Sander Trijssenaar (voorzitter), Sjon Oudejans (penningmeester), vacant (secretaris), Roy Dolleman, Frank Zondag en Fred Spanenburg.

De groepsbegeleider is er voor de begeleiding van leidingteams, vrijwilligers binnen de groep en kan ook ouders en/of jeugdleden ondersteunen als zij er bijvoorbeeld met de leiding niet direct uitkomen. Via de groepsbegeleider of via de website van Scouting Nederland kun je in contact komen met de landelijke vertrouwenspersoon.

Onze groepsbegeleiders zijn Robert van Jaarsveld en Dieter Bode. Neem contact op.

Veilige speelomgeving

Spelen in een veilige omgeving is belangrijk bij Scouting. Kinderen en jongeren moeten zich in een uitdagende omgeving kunnen ontwikkelen door het spelen van het Scoutingspel.

Leidinggevenden en andere vrijwilligers bij de Jorisgroep beschikken allemaal over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) die elke 3 jaar opnieuw aangevraagd wordt en onderschrijven de gedragscode van Scouting. Jaarlijks worden een basis EHBO-training en diverse cursussen gevolgd. Ook zijn er binnen de groep afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van veiligheidshesjes bij activiteiten als hikes en fietstochten.

Onze groepsbegeleiders zijn er indien er vragen of problemen zijn waarmee je niet bij het leidingteam terecht kunt. Ook als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan de groepsbegeleiders voor je klaar. 

Scouting In de maatschappij

Scouting is niet alleen een enorm leuke vorm van vrijetijdsbesteding, Scouting is ook maatschappelijk betrokken. Scouting Jorisgroep Oudewater levert bijvoorbeeld bijdragen aan diverse evenementen in Oudewater, biedt gelegenheid voor maatschappelijke stages, heeft een taak tijdens herdenkingsplechtigheden op 4 mei en daarnaast voeren de verschillende speltakken zo nu en dan natuurwerkzaamheden uit en zamelen geld in voor goede doelen en bij rampen. We geven jeugdleden maatschappelijke betrokkenheid dus graag mee in het programma. Ook staat samenwerken en leren door te doen hoog in het vaandel in de wekelijkse opkomsten.